De techniek

 

De gedeeltelijke plaatprothese
 

De plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist vormt het kunststof deel waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. De plaatprothese is een aardige oplossing :

  • als de eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen.
  • als noodvoorziening.
  • voorloper van de volledige prothese.
  • wanneer er financiŽle bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            Staalplaat                                              Spinnenkop

 

De gedeeltelijke frameprothese
 

De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten.

Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten. De frameprothese is een goede oplossing :

  • als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken.
  • als lange termijn oplossing.
  • als de resterende tanden sterk genoeg zijn om deze constructie te dragen.
  • wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is.

De volledige gebitsprothese

 

Als gevolg van de voortschrijdende slinken van de beide kaakhelften zit zowel het boven als ondergebit op den duur te los. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals, pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraakproblemen en zelfs problemen met de spijsvertering.

 

Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, dan kan deze vaak nog aangepast worden. Aan de binnenzijde van de gebitsprothese wordt dan een "voering" aangebracht waardoor de prothese weer goed aansluit op het tandvlees. Een andere mogelijkheid is dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken. Dan is een algehele vervanging de beste optie.

 

Natuurlijk kunt u bij de tandprotheticus terecht als er een tand is gebroken, de gebitsprothese is gescheurd of zelfs gebroken is. Wij stellen de oorzaak van dit ongemak vast om herhaling te voorkomen.

 

De prothese op implantaten

 

Een implantaat is een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Let op niet voor iedere tand wordt een implantaat geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van de prothese slechts 2 of 4 implantaten te plaatsen.

 

Een implantaat is gemaakt van materialen die  niet door het lichaam worden afgestoten. Het implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is acht tot veertien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt na inheling houvast aan het uiteindelijke kunstgebit. Vaak worden de implantaten in de onderkaak geplaatst en zelden in de bovenkaak. 

 

De tandprotheticus, tandarts-implantoloog en kaakchirurg werken op het gebied van de implantologie nauw samen. Tussen hen bestaat een verwijsrelatie en duidelijke afspraken worden gemaakt, zodat u als patiŽnt en de behandelende personen precies weten waar ze aan toe zijn.

 

 

In veel gevallen komt het voor dat u voor het eerste consult bij de tandprotheticus terecht komt. Na beoordeling van uw mond en het bespreken van het te volgen behandelplan wordt u verwezen naar de tandarts-implantoloog.

 

 

 

 

Als u uiteindelijk geÔmplanteerd bent dan zal de tandarts-implantoloog of de kaakchirurg de tandprotheticus schriftelijk inlichten over de stand van zaken en u terug verwijzen op het moment dat de implantaten geheel vast zitten in het bot en de tandprotheticus uw gebit kan gaan maken. De tandprotheticus verzorgt dus het uitneembare deel en de tandarts-implantoloog of kaakchirurg verzorgt het vastzittende deel.