Mijn specialiteit

Als tandprotheticus gaat mijn speciale aandacht uit naar:

 • De moeilijke onderprothese.
 • De cosmetische gebitsprothese (mooier dan het natuurlijke gebit.)
 • Het natuurgetrouwe kunstgebit.

Wij verwerken alleen de beste merken tanden en basisstoffen.

De moeilijke onderprothese

 Naarmate we ouder worden slinken de kaken (botresorptie) door:

 • Osteoporose, de afbraak van bot.
 • Erfelijke factoren.

 • Verkeerd contact van de kiezen in het kunstgebit.

 • Tandenknarsen.

 • Het kunstgebit s'nachts in te houden wordt de bloedcirculatie onder het gebit  belemmerd.

 • Hormonale veranderingen zoals na de menopauze. Vrouwen hebben gemiddeld meer botresorptie dan mannen.

 • Tekort aan calcium en/of vitamine D.

De onderkaak kan zo veel slinken dat er helemaal geen kaak meer over is maar slechts een kuil. Ook wel een negatieve kaak genoemd. Daarbij komt nog dat bewegingen van de tong, lippen en wangen tijdens eten, praten en lachen de neiging hebben om de prothese los te werken. Implantaten kunnen daarvoor een prachtige oplossing bieden. We werken dan ook samen met de beste implantologen.

 Video: De moeilijke onderkaak

Er zijn situaties denkbaar waarin implantaten geen oplossing meer kunnen bieden.

 • Als er geen implantaten meer geplaatst kunnen worden, omdat er te weinig kaakbot over is.

 • De gezondheid  van de patiŽnt dat niet toestaat.

 • De persoon met een sterk geslonken kaak dat niet wil.

Als deze lastige situatie is ontstaan, kan er alleen nog geprobeerd worden een zo goed mogelijk kunstgebit te maken. Er kan dan ook geen garantie op houvast gegeven worden, maar wel een inspanningsovereenkomst afgesproken worden, waarin door mij wordt beloofd dat de prothese optimaal zit voor deze situatie.

Voor dit probleem heb ik een eigen afdrukmethode ontwikkeld waarmee ik al jaren veel succes heb.

Een optimaal gebit voor deze situatie kan dan ook maximaal zo rustig mogelijk in de mond blijven liggen en zo min mogelijk verschuiven of optillen tijdens eten en praten. Het moet comfortabel zitten en geen pijn doen (eventueel kan er nog een zachte basis gemaakt worden). Een en ander uiteraard afhankelijk van controle en beweeglijkheid van de mond.

Het is dus heel moeilijk om steeds meer gebit (want minder kaak betekent meer gebit, hoger en meestal met meer vulling) aan steeds minder kaak houvast te bieden.

Pasvorm is niet hetzelfde als  houvast

Voorbeeld: als een kaak nog maar 10% houvast biedt, dan kan een 100% passend gebit gemaakt worden. Maar een kunstgebit kan dus niet meer houvast gaan bieden dan die 10 %.  

De cosmetische gebitsprothese

Een kunstgebit dat mooier van kleur en stand gemaakt is dan het natuurlijke gebit. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan de gewenste tandstand en de juiste lipvulling. Er zijn echter beperkingen. Niet alles in het gezicht is met een kunstgebit op te vullen. Er is veel te verfraaien, maar we kunnen niet altijd hetzelfde bereiken als een plastisch chirurg.

Samen kunnen we bespreken wat  er binnen de technische mogelijkheden te realiseren is. Tanden zijn er in alle gewenste kleuren (ook de nieuwe witte bleach kleuren) en in allerlei vormen. In overleg met de patiŽnt worden de tanden gekozen.

Het natuurgetrouwe kunstgebit

De patiŽnt mag aangeven wat hij/zij wenst. Wij kunnen dan met allerlei kunstjes en middelen (aan de hand van bijv. foto's) de tanden en tandvlees van kleur en vorm zo geraffineerd bewerken, dat het voor anderen heel moeilijk is om de prothese van een natuurlijk gebit te onderscheiden. Identiek aan de natuur.

Inderdaad IDENTICAL.