De behandeling

Bijna drie miljoen mensen in Nederland hebben een kunstgebit. Honderdduizenden hebben al jaren ernstige klachten zoals: niet normaal kunnen eten, blaren in de mond, slissen en hoofdpijn.

Veel van deze mensen hebben de hoop opgegeven, dat er nog iets aan te doen is. De snelle ontwikkeling in de laatste jaren laten gelukkig een ander beeld zien. Bijna niemand hoeft tegenwoordig nog problemen met zijn of haar kunstgebit te hebben.

De tandprotheticus is een deskundige, die speciaal is opgeleid om volledige tandprotheses bij mensen aan te meten. Voor een kunstgebit kunt u ook naar een tandarts gaan, maar die is toch meer opgeleid voor het behoud van het natuurlijke gebit. De tandarts laat het gebit door een tandtechnicus maken. De tandprotheticus maakt de prothese zelf. Hij geeft dat niet uit handen.

De prothese aanpassen

U kunt zonder tussenkomst van de tandarts direct bij de tandprotheticus gratis en vrijblijvend advies vragen, ook al bent u nooit eerder bij hem geweest. U kunt na zo'n advies altijd nog beslissen of u iets laat doen.

Het moment om advies te vragen is gekomen als een of meer van de volgende punten voor u geldt.

  • U gebruikt plakmiddelen, watjes of rubber inlegvelletjes.

  • Het bovengebit valt naar beneden als u uw mond opent.

  • U heeft regelmatig kapotte mondhoeken of blaren in uw mond.

  • De prothese gaat schuiven als u de kiezen op elkaar zet.

  • U heeft last van hoofdpijn, oorpijn of kaakpijn.

  • U heeft naar uw idee te veel rimpels gekregen, of een ingevallen gezicht. Bovendien heeft u uw prothese al langer dan een jaar of tien.

  • U heeft sterk verkleurd tandvlees.

  • Het puntje van uw kin gaat steeds meer richting uw neus.

Bovenstaande punten zijn alleen nog maar de meest voorkomende klachten. Komt u eens langs, als u denkt dat de tandprothese de oorzaak is van problemen of een ingevallen uiterlijk.

In veel gevallen zal de tandprotheticus uw klachten kunnen verhelpen door een eenvoudige aanpassing van de prothese. Maar soms is het nodig om een nieuwe prothese te laten maken.

De prothese vernieuwen

Als u besluit dat u een nieuwe prothese wilt aanschaffen dan moet u meestal nog vijf keer bij de tandprotheticus langskomen. Hierbij gaan we er vanuit dat u al advies hebt ingewonnen.

De eerste keer worden uw persoonlijke gegevens, het prothese verleden, gezondheid, huidige klachten en uw wensen besproken en opgenomen. U moet ook "happen" om de globale vorm van uw kaken op te meten.

De tweede keer wordt de randlengte en de lipvulling vastgelegd. Daarvoor moet u weer "happen". De vorm van het gebit kan nu nauwkeurig worden bepaald.

De derde keer wordt de "beet" genomen. Ook de vulling van uw wangen en lippen en de hoogte van de tanden worden nu vastgelegd. De kleur, de lengte en de vorm van de tanden worden nu uitgezocht.

De vierde keer wordt er met een proefprothese gecontroleerd of alle tanden goed staan. Als u nog wensen heeft dan kan er nog wat aan gedaan worden. Als u tevreden bent dan wordt de prothese in kunststof klaargemaakt.

De vijfde keer is de prothese klaar en kan worden geplaatst.

Ook voor de belangrijke nazorg kunt u altijd bij mij terecht.

Vergoeding en Prijslijst

Vergoeding van de kosten

Vanaf januari 2006 heeft iedereen dezelfde basisverzekering en worden de kosten van een kunstgebit voor 75% vergoed. Met een aanvullende verzekering is een vergoeding tot 100% mogelijk. De dekking geldt ook voor een prothese op implantaten. Voor uw specifieke wensen kunnen wij een begroting maken.

Tarievenlijst met maximale standaard prijs (afhankelijk van uw zorgverzekeraar)  

 

Volledig boven en ondergebit  

1200

Volledig bovengebit    

635

Volledig ondergebit  

655

Klikgebit per kaak (vervanging)  

1190

   

 

Gedeeltelijk gebit  (plaatje)  

 

Metalen frameprothese  

710

Gedeeltelijke kunststofprothese  

475

Uitbreiding gedeeltelijk gebit of frame vanaf

120

   

 

Aanpassingen bestaand gebit  

 

Aanpassing pasvorm (rebasing) per kaak  

152

Reparatie zonder afdruk vanaf

40

Reparatie met afdruk vanaf

79